Mind | Spiritueel

Ontwikkel je Intuïtie

09/02/2020

Het kleine stemmetje in je hoofd, het engeltje op je schouder. Het onverklaarbare ‘Ik weet niet waarom, maar het voelt gewoon goed’. Alleen niet veel mensen luisteren ernaar. Als je meer naar je intuïtie begint te luisteren zal je versteld staan hoeveel je eigenlijk weet.

Luisteren naar je gevoel is de laatste tijd niet meer iets ‘vaags’ dat niet te onderbouwen is met argumenten. Integendeel, intuïtie wordt steeds meer gezien als een bron van belangrijke en logische informatie en een onmisbare aanvulling op je logsich denken, zelfs door wetenschappers.

Wat is intuïtie eigenlijk?

Intuïtie is een bron van kennis, die alles te maken heeft met de manier waarop je informatie in je brein opslaat en verwerkt. Makkelijk gezegd is intuïtie de manier waarop je onderbewuste ik boodschappen doorgeeft aan je bewuste, wel denkende ik.

Dat onderbewustzijn is het deel van je hersenen dat zo ongeveer alles opneemt wat je waarneemt: wat je voelt, hoort, proeft, droomt, je herinneringen, verhalen en ervaringen uit het verleden.

De taal van intuïtie

Het zorgt ervoor dat je zo ontzettend veel weet – en tegelijkertijd weet je het niet. Want je onderbewuste heeft maar één kanaal om informatie door te geven aan je bewuste zelf: via je intuïtie.

De zee aan informatie in je onderbewustzijn is vaak niet in woorden te onderdrukken. Om die reden krijg je boodschappen meestal via onverwachte, indirecte en vage wegen. Je intuïtie laat je dingen weten door je onderbuikgevoel, een tinteling, een spontane ingeving terwijl je met iets héél anders bezig bent.

Vind je innerlijke boodschapper

Er is de afgelopen jaren ongelooflijk veel interessant wetenschappelijk onderzoek gedaan naar intuïtie en hoe het werkt. Daaruit is gebleken dat intuïtieve beslissingen net zo goed of zelfs beter uitpakken dan besluiten waarover je heel netjes alle op een rijtje hebt gezet.

Het belangrijkste advies voor als je meer op je intuïtie wil leren vertrouwen is dan ook: zet dat bewuste denken is even aan de kant. Neem eerst zoveel mogelijk informatie in je op, denk goed na over een ingewikkeld probleem, en ga vervolgens iets anders doen. Slaap er een nachtje over. Ga sporten, je huis opnieuw indelen, schilderen, of wandelen.

Moet je dan altijd doen wat je gevoel je ingeeft?

Nee, dat zeker niet dat lijkt me niet heel handig. Want je intuïtie weegt álles mee – ook de dingen waarvan je juist logischewijs kunt zeggen dat ze niet echt relevant zijn, zoals negatieve ervaringen uit het verleden en angsten die niet realistisch zijn. En bijvoorbeeld het gevoel dat een product goed is, wordt ook onbewust weer beïnvloed door bijvoorbeeld reclames en door de mening van anderen.

Je kunt ook een stemmetje in je achterhoofd hebben waar je onzeker van wordt. Moet je dáár dan altijd maar naar blijven luisteren?

NEE !

We hebben niet voor niets het rationele denken én intuïtie. In het ideale geval houden ze elkaar in prachtig evenwicht maar helaas werkt dit niet zo makkelijk. In onze wereld heeft de nadruk zo lang op rationaliteit en logica gelegen, dat we kunnen zeggen: als je het gevoel hebt dat je meer met je intuïtie zou kunnen doen, dan is het waarschijnlijk heel handig om dat ook echt te gaan doen.

Je hoeft niet altijd precies te weten waaróm je iets besluit. Bij beslissingen van hoofd én hart volstaat een eenvoudig antwoord: omdat je er gelukkig van wordt. We moeten ophouden met allemaal anderen redenen zoeken.

7 tips om je intuïtie te versterken

1. Neem gedachten die zomaar bij je opkomen serieus. Onthoud ze of schrijf ze op, zodat je er later nog eens rustig over kunt nadenken .

2. De regel ‘ergens een nachtje over slapen’ werkt écht en is echt heel handig. Neem bij ingewikkelde kwesties alle informatie door, schrijf al je afwegingen op en ga slapen – neem de volgende ochtend de beslissing die het beste voelt.

3. Ontspan , doe kalm aan. Stel je onbewuste een vraag en ga iets anders doen – muziek maken, sporten, een warm bad, wat dan ook – en kijk wat er bij je bovenkomt. Je zult zien dat je antwoord je misschien wel zal verassen, maar dat dat tegelijkertijd ook heel goed voetl.

4. Wees alert op tekens en symbolen in je omgeving. Wat valt je op, wat zie je en wat zegt dat over jou of over waar je je mee bezig houdt?

5. Voed je onbewuste: gebruik je zintuigen, lees verhalen, luister naar muziek, schilder, knutsel, maak muziek. Droom. Dagdroom. Fantaseer, geef je fantasie de vrije teugel. Kijk wat er spontaan uit je handen komt.

6. Durf alleen te zijn en je eigen beslissingen te nemen. Je intuïtie is een hoogstpersoonlijk, op maat gemaakte wegwijzer, neem de ruimte er naar te luisteren en wees dapper genoeg er naar te luisteren.

7. Neem bij belangrijke beslissingen een tijdje voor jezelf om je onderbewustzijn zijn werk te laten doen. Check af en toe: wat is je gevoel, en waar komt het uit voort?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *